Wat te doen als je in een crisis zit?

Het allerbelangrijkste is dat je gaat praten. Praten lucht op, ook als je heel erg somber bent en het niet meer ziet zitten. Als je alles voor jezelf houdt wordt het steeds zwaarder en somberder. Door je problemen te delen heb je in ieder geval het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ook al lost het niet direct iets op, ga met iemand in gesprek.
Als het je niet lukt om met iemand te spreken, schrijf dan eens op wat je problemen zijn. Welke gedachten en gevoelens heb je hierbij? Kan je dit aan een ander laten lezen?
Neem geen drugs of alcohol. Als je geen uitweg meer ziet, is het niet goed om in een roes te raken. Het kan je somberheid of hopeloosheid alleen maar erger maken. Ook tast het je beoordelingsvermogen aan waardoor je niet meer weet of je de juiste beslissing maakt.

Wanneer je zo verschrikkelijk in de put zit en je geen uitweg meer ziet, is het belangrijk om contact te zoeken met iemand die je kan helpen. Onder openingstijden kan je me bellen, echter kan ik de telefoon niet aannemen als ik in gesprek zit. Buiten openingstijden, of als ik afwezig ben of ik je niet op tijd terug bel, kan je het beste met de huisarts of huisartsenpost (088 0030600) contact opnemen. Zij kunnen dan met jou bespreken wat je het beste kunt doen. Indien nodig kan de huisarts je verwijzen naar de crisisdienst van de GGZ.

Je kan ook anoniem contact zoeken met de hulplijn 0900-0113 of via www.113online.nl. De hulpverleners van deze hulpdienst zijn 24 uur per dag bereikbaar, ook in het weekend.