Stress of burnout klachten

Een burnout kenmerkt zich door vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, gevoelens van frustratie, moeite je te ontspannen en te veel piekeren (over werk/studie). Op een gegeven moment is de accu leeg en merk je niet meer te kunnen functioneren. Je bent lichamelijk en geestelijk uitgeput als gevolg van langdurige stressklachten.

Een burnout is geen officiele diagnose volgens de DSM. Vaak wordt een burnout geclassificeerd als een somatoforme stoornis. Kenmerken zijn 1 of meer fysiologische klachten (zoals vermoeidheid of verlies van eetlust) zonder dat er een verklaring voor is.

Behandeling bij burnout

In de behandeling van een burnout gaan we de samenhang tussen je klachten, de (werk)situatie en je persoonlijkheid in kaart brengen. In de behandeling neem ik mee je leefstijl, valkuilen zoals perfectionisme en hoe om te gaan met stressvolle situaties. Het doel van de behandeling is om spoedig weer je dagelijks leven op te kunnen pakken en weer aan het werk te kunnen gaan. Ik maak vaak gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie. Ik vind het belangrijk dat je je eigen valkuilen leert herkennen zodat je hier een volgende keer op een adequate manier mee om kunt gaan.