Rouw en verlies

Als je een groot verlies hebt meegemaakt, zoals het verlies van een dierbare, dan ervaar je rouw. Rouwen is verdriet, verbijstering, ongeloof en woede. Je leven staat volledig op z’n kop en je kan het gevoel hebben er alleen voor te staan.

Tijdens het rouwproces verwerk je de pijn van het verlies. Je neemt afscheid en accepteert de afwezigheid van diegene die is weggevallen. Niet iedereen heeft professionele hulp nodig bij rouwen. Meestal is steun uit je omgeving voldoende om na enige tijd je leven weer op te pakken. Als je merkt dat de emoties na maanden nog steeds zo hevig zijn of somberheid overheerst, dan kan er sprake zijn van een verstoorde rouw. Bij verstoorde rouw is het zinvol om professionele hulp in te schakelen.


Behandeling van rouw en verlies

Als je in behandeling gaat omdat je merkt vast te zitten in het rouwen, brengen we samen in kaart waar je op dat moment bent en wat belemmerende factoren zijn om het verlies te verwerken. In het behandelplan richten we ons op het verwerken van hevige emoties, het leren aanpassen aan de nieuwe situatie en het leven zonder de ander.