Depressie en somberheid


Wat is een depressie?

De meeste mensen hebben wel eens een dipje ervaren. Je voelt je somber, treurig en lusteloos. Deze gevoelens kunnen opkomen na een tegenslag, maar ook zonder duidelijke reden. Meestal trekt zo’n bui weer weg. Als de sombere stemming een aantal weken blijft aanhouden kan er sprake zijn van een depressie.

Een depressie is een combinatie van verschillende symptomen waarbij je je somber voelt, geen belangstelling meer hebt en je geen energie meer ervaart om iets te ondernemen. Ook kan je problemen ervaren met slapen, concentreren en kan je je schuldig voelen of het gevoel hebben niets waard te zijn. Vermoeidheid, weinig energie en veranderingen in de eetlust kunnen eveneens symptomen zijn van een depressie. Sommige mensen merken meer te denken aan de dood of zelfdoding.

Wanneer je bovenstaande herkent, dan heb je mogelijk een depressie. Soms gaat een depressie vanzelf over. Wanneer je hier last van blijft houden, dan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken.


De behandeling van een depressie.

Meestal is de huisarts de eerste met wie je je problemen bespreekt. Vaak zal je al wat tips en adviezen krijgen. Een gezonde leefstijl met rust, regelmaat, gezonde voeding en beweging is belangrijk. Een zelfhulpboek of een cursus via internet is ook een mogelijkheid. Als dit niet voldoende helpt, dan kan je je aanmelden bij mij. Samen met jou breng ik in kaart wat er aan de hand is, hoe je je voelt en wat je reeds hebt geprobeerd. Samen met jou stel ik een behandelplan om om je stemmingsklachten aan te pakken. Hierbij maak ik vaak gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie en ACT. Deze behandelvormen zijn zeer effectief gebleken bij stemmingsklachten. Ik vind het belangrijk dat je meer inzicht krijgt in het ontstaan van je somberheid en wat deze klachten in stand houdt. Het doel van de behandeling is verbeteren van de stemming en voorkomen dat je nogmaals in een depressie geraakt.