Dieren in therapie

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van het hebben van een huisdier. Veel onderzoeken tonen aan dat het hebben van een huisdier bevorderend is voor de fysieke en psychische gezondheid van de eigenaar. Zo is gebleken dat de bloeddruk en cholesterolgehalte daalt bij het aaien van je huisdier, vaak nog meer dan bij de aanwezigheid van een menselijke partner. De overlevingskans na een hartaanval bij mensen met een huisdier (met name een hond) is aanzienlijk groter dan bij mensen die geen huisdier hebben. Het effect dat een dier kan hebben op psychische en emotionele gezondheid is eveneens groot. Een huisdier kan tot steun zijn wanneer je onder spanning staat, het verdrijft de eenzaamheid, vergroot je eigenwaarde en de interactie met je dier kan ervoor zorgen dat je meer ontspannen bent. Samenzijn met je dier kan helpen bij het verwerken van een ernstige ziekte, het verminderen van een depressie en het verlichten van angsten en verhogen van welzijn.  In de sessies sta ik dan ook graag stil bij wat een dier voor jou betekent, en hoe een dier je kan ondersteunen in het aanpakken van je problemen.

Omdat onze relatie met dieren zo hecht kan zijn, kan het overlijden van je huisdier een grote impact hebben. Je steun en toeverlaat is er niet meer, je hoeft niet meer voor je dier te zorgen en thuis komen in een leeg huis kan behoorlijk eenzaam zijn. Veel mensen zullen ervaren dat ze een periode van rouw ingaan als hun geliefde huisdier is overleden. Voor je sociale omgeving is het soms moeilijk te begrijpen waarom je zo veel verdriet hebt om het overlijden van je kat of hond. Je kan immers zo een nieuwe halen in het asiel, en het was toch ‘slechts een hond of kat’. Doordat niet iedereen begrijpt wat jouw relatie was met je dier, kan je het risico lopen op problemen met het verwerken van het overlijden. Vaak betekent het dier meer voor je dan mensen zich kunnen realiseren. Het dier gaf je een gevoel van geliefd en nodig zijn, het was de reden om de deur uit te gaan, je deed nieuwe sociale contacten op of het verdreef de eenzaamheid. In één of meerdere gesprekken kan ik je op weg helpen om het overlijden te verwerken.

Naast de positieve effecten van een huisdier en het verdriet bij het overlijden, kennen ook veel mensen angst voor dieren. Mogelijk heb je een nare ervaring gehad, maar angst kan ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak. De meeste mensen weten goed met deze angst om te gaan en vermijden plekken waar ze hun bron van angst tegen kunnen komen. Zo is het makkelijk om honden uit de weg te gaan door nooit naar een park te gaan, of snel naar de overkant van de stoep te lopen als je er toch eentje tegen komt op straat. Ook al is het mogelijk om je angsten uit de weg te gaan, je lost er niets mee op. De angst zal niet afnemen door het vermijden, en kan zelfs nog groter worden doordat je nooit een neutrale of positieve ervaring hebt opgedaan. Als je wilt werken aan je angst kan ik je daarbij in een kortdurend traject helpen.